Historie

Bomenbuurt, een twintigste-eeuwse wijk

overzicht bomenbuurt rijswijk 1812
Overzichtsfoto 1812 (bron: Rijswijks Historisch Informatiecentrum)

Huis te Hoorn
Huis te HoornEen van de eerste bewoners van de Bomenbuurt was de familie Thierens en woonde in Huis te Hoorn.
Het Huis te Hoorn is waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd; het komt in ieder geval voor de eerste keer voor op een kaart van Delfland uit 1606. Het landgoed lag aan de Delftse Vliet ten zuiden van de Hoornbrug en behaalde waarschijnlijk inkomsten uit hoorngeld, belasting op hoornvee dat over de Hoornbrug werd vervoerd. Het huis lag ten zuiden van de Vliet, aan de huidige Thierenskade en Sir Winston Churchilllaan. Het had één verdieping en een opvallende achtkantige toren met een peervormige spits, waartegen vier wijzerplaten waren bevestigd. Op de spits stond een vaantje in de vorm van een windhoorn. Jonkheer van Straten van den Hill moderniseerde het huis in 1844, en bouwde een tweede verdieping. Lees hier het volledige verhaal.

overzicht bomenbuurt rijswijk 1938Aan het begin van de twintigste eeuw besloot de Gemeente Rijswijk om uit te breiden. In de jaren dertig verrezen er veel nieuwe wijken, waaronder de bomenbuurt. Veel huizen werden halverwege de jaren dertig opgeleverd. Rond de jaren 50 werden er ook diverse flatwoningen aan het woningbestand toegevoegd. Overzicht Bomenbuurt Rijswijk 1938 (bron: Beeldbank Den Haag)

 

 

 

Wie kan ons van meer informatie voorzien over de geschiedenis van onze mooie Bomenbuurt? Als u mooie verhalen of wetenswaardigheden heeft over de geschiedenis van onze buurt stuurt u deze dan naar info@bomenbuurt-rijswijk.nl